PDI (Pissarra Digital Interactiva)

En l’entrada d’avui parlaré sobre la introducció de les PDI a les aules i com han afectat favorablement en la motivació dels alumnes. Per acabar,  com sempre, realitzaré una opinió personal que avui va acompanyada d’una experiència directa amb la temàtica tractada al post.

No podem qüestionar que l’arribada de les noves tecnologies ha provocat un canvi significatiu en tots els àmbits de la societat i com a conseqüència l’educació també s’ha vist afectada per aquest fenomen. Tot i així, la integració de les TIC a les aules encara es troba en procés i continua sent un repte pendent.

A les escoles d’avui en dia podem trobar diversos materials i eines electròniques com els ordinadors, aparells de música, llibres digitals, etc. Però l’eina que més predomina en totes les escoles és la Pissarra Digital Interactiva (PDI), aquesta eina és actualment el recurs tecnoeducatiu amb més força dins del context de l’educació i la formació en el segle XXI. Quan fem referència a la Pissarra Digital Interactiva estem parlant d’un sistema tecnològic que permet projectar en una superfície interactiva continguts digitals, tenint en compte que podem interactuar directament sobre la superfície de projecció.

Però, per què és tan important introduir les PDI a les escoles? La resposta està en la motivació de l’alumne. Per posar-nos en situació, hem de tenir en compte que en els últims anys la taxa de fracàs escolar ha augmentat considerablement i en moltes ocasions el problema recau en la falta de motivació dels estudiants. Els infants viuen en un entorn amb multitud d’estímuls considerable, des de la televisió fins a tota la xarxa que configura internet, però al arribar a les escoles encara continuem trobant un model tradicional on l’infant es troba assegut en un pupitre durant moltes hores escoltant les explicacions del mestre, això provoca avorriment i com a conseqüència falta de motivació e interessos. És per aquest motiu que la introducció de les PDI a les escoles ha sigut una revolució, ara els infants poden interactuar amb l’ús de la pissarra en diverses activitats que el docent prepara segons els continguts a treballar, aquesta interacció digital és molt profitosa per l’infant ja que treballa alhora diversos sentits i capacitats.
Pel que fa al docent, s’hauria de replantejar alguns objectius per a la seva acció motivadora, per exemple, suscitar l’interès dels alumnes, actuar de guia durant les activitats i procurar que l’aprenentatge sigui significatiu. El rol de l’alumne també es veu afectat, de manera que aquest ara és converteix en protagonista de les seves accions educatives que guia segons els seus interessos i necessitats.

Com a reflexió personal, puc dir que estic a favor de la introducció d’eines digitals a les aules, però sempre i quan es faci un ús conscient, correcte i tenint en compte les capacitats d’aquests aparells. Pel que fa a la meva experiència personal, vaig participar en la prova pilot d’introducció dels ordinadors a les aules i, com era d’esperar, no va funcionar ja que fallava en molts aspectes. Per començar, només es va realitzar un canvi metodològic, per tant, les classes continuaven sent iguals impartint els mateixos continguts però en comptes d’utilitzar llibres de text es feia ús d’ordinadors i les PDI només s’utilitzaven per projectar, d’aquesta manera, l’ús de les eines digitals no es potenciava i per tant, la iniciativa perdia la seva funció. D’altra banda, alguns docents no tenien la formació suficient en les TIC per poder realitzar les classes.

Recursos utilitzats per elaborar la part teòrica:
– LA PDI COMO RECURSO POTENCIADOR DE LA MOTIVACIÓN
– Definición y Componentes básicos de la PDI

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s