La nostra Identitat Digital i Professional

Avui a l’entrada al blog parlem sobre la Identitat Digital i la Identitat Professional. En primer lloc, explicaré breument en que consisteix i algunes característiques i, tot seguit, portaré a terme una reflexió personal relacionada amb les vivències de la classe pràctica.

Quan fem referència al terme Identitat Digital, estem parlant d’aquella identitat personal que es crea a través de la tecnologia digital, es formada a partir de la persona però es troba molt condicionada pels factors socials. D’aquesta manera, amb les nostres interaccions en la xarxa anem creant la nostra identitat digital moltes vegades sense ser-ne del tot conscients. Aquest “jo digital” es va formant per les nostres aportacions a blogs, espais de debat (fòrums) o xarxes socials (Facebook, Twitter, My Space, etc).

En moltes ocasions aquesta identitat digital és molt diferent a la nostra psíquica, hi ha persones que tenen problemes alhora de relacionar-se amb els altres, però que són molt populars a les xarxes socials i es troben constantment en interacció social a través de la xarxa, el que penso que pot ser un problema a llarg termini, ja que aquesta persona pot acabar deixant de relacionar-se amb les persones en el medi físic i fer-ho només digitalment.
En aquesta mateixa línia també podem trobar aquelles persones que mantenen la seva identitat digital en l’anonimat, amagant-se darrere de nicknames o noms falsos. En moltes ocasions, aquestes persones que oculten la seva identitat digital són infractors de la llei o porten a terme actes que no estan ben vistos per la societat, com per exemple, opinar sobre algun tema de debat de manera despectiva ofenent a altres usuaris de la xarxa. Però per sort existeixen lleis que penalitzen aquests tipus de comportament i programes informàtics per trobar la identitat real de la persona que infringeix les lleis de comunitat a la xarxa.

D’altra banda, s’està posant molt de moda crear una Idenitat professional, així doncs, si disposem d’un bon perfil professional que es trobi connectat a persones influents del nostre àmbit professional i amb les que es realitzen interaccions constantment, podem garantir que la nostra identitat professional tindrà una bona reputació i per tant aquelles persones que la visualitzin podran emportar-se una bona impressió de la persona en l’àmbit professional.
Tot i així, hem d’anar en compte ja que es poden trobar resultats inapropiats per la tendència que hi ha actualment de publicar cada vegada més informació personal a Internet, que en molts casos pot acabar perjudicant la nostra Identitat Professional.

Reflexió personal: Avui al laboratori, per grups hem buscat el nostre nom a Google per tal de veure el que la resta del món podia visualitzar sobre nosaltres només posant el nostre nom al cercador. Així, hem pogut observar la nostra Identitat Digital i debatre si aquesta imatge era la que nosaltres volíem donar a la societat. En el meu cas, tinc privatitzades moltes de les meves xarxes socials, ja que considero que no tothom ha de poder veure el que publico o les interaccions que tinc a la xarxa només aquelles persones a les que jo mateixa dono autorització, per aquest motiu, no es mostrava gaire informació sobre mi.

D’altra banda, en la següent activitat, quan hem entrat a l’aplicació Lollypop (que es porta a terme via Facebook), m’ha impactat veure el muntatge de vídeo que ofereix l’aplicació i de quina manera et fa reflexionar sobre els possibles perills que comporta no tenir ben regulada la teva Idenitat Digital. En el meu cas particular, el problema més greu que he tingut relacionat amb el meu “jo digital” va ser quan me la van intentar robar, algú desconegut va agafar el meu nom i algunes imatges d’una xarxa social i va intentar fer-se passar per mi, per sort, vaig poder-ho detectar a temps i denunciant el perfil fals va acabar tot en una anècdota. Aquest va ser un dels motius principals que em van portar a privatitzar i tenir un filtre més estricte de les persones que poden visualitzar els meus perfils a les xarxes socials, tot i així, soc conscient de que no es pot amagar tot.

Recursos utilitzats per l’elaboració de la part teòrica:
– Llega la Identidad Digital Profesional
– Desvelando nuestra identidad digital
– Digital Identity In Social Media

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s