Mobile Learning

Avui a l’entrada al blog parlarem sobre Mobile Learning a partir d’una breu explicació on es van exposant diversos punts que crec que són importants per entendre aquesta nova forma d’aprenentatge. Per acabar, amb l’aplicació Popplet, he realitzat un mapa conceptual que explica les característiques, limitacions i beneficis del M-Learning.

Tots som conscients del gran efecte que han produït en la societat les noves tecnologies, avui en dia ja són imprescindibles a les nostres vides, afecten a tots els àmbits inclosa l’educació, però en aquest cas encara hi ha un endarreriment considerable pel que fa a l’aplicació de les noves tecnologies. En el post d’avui parlarem sobre la necessitat d’utilitzar les noves tecnologies en les activitats d’ensenyament i com fer-ne un bon ús per tal d’aprofitar al màxim el potencial d’aquestes. Concretament, avui parlarem sobre la utilització de telèfons mòbils intel·ligents (smartphones) en activitats relacionades amb l’aprenentatge o el també anomenat Mobile Learning.

Cada cop és més freqüent observar com infants i adolescents utilitzen els dispositius mòbils amb molta facilitat durant la vida quotidiana, el domini que tenen d’aquests aparells en moltes ocasions es superior al dels adults, ja que, han crescut amb les noves tecnologies i s’han adaptat a elles de manera innata. Tot i així en moltes ocasions encara ens trobem que molts centres tenen la prohibició de l’ús de tecnologies mòbils, aquest fet es contradiu amb els articles 58 i 59 de la LEC que estableixen que, tant en l’educació primària com en l’educació secundària, s’han de desenvolupar en el nivell adequat les competències necessàries per a l’ús de les tecnologies. Amb aquest fet podem reflexionar sobre quin és el motiu que porta als centres a prohibir l’ús dels dispositius mòbils? Falta de ganes o de temps per part del professorat per elaborar una metodologia per l’ús adient d’aquests aparells? Moltes vegades és més fàcil el fet de prohibir una cosa que “perdre temps” en ensenyar-la.

Relacionat amb el paràgraf anterior, podem parlar sobre les competències que han d’assolir els alumnes en relació a l’ús correcte i eficaç dels aparells mòbils. És molt important que els docents fomentin aquest bon ús de manera que els alumnes actuïn de forma critica i responsable. Però per tal que això sigui possible és necessari que el professorat estigui molt ben preparat i format en aquest camp i que gaudeixi d’unes competències digitals adients per poder potenciar al màxim aquest ensenyament.

Hem de tenir en compte que el potencial dels dispositius mòbils per dur a terme activitats d’aprenentatge és molt elevat, són moltes les aplicacions i usos que ens proporcionen aquests aparells i com a conseqüència es poden fomentar valors. Alguns exemples d’aquests valors relacionats amb algunes aplicacions són els següents:

  1. Col·laboració, a partir d’aplicacions com Skype que permeten comunicar-se de manera audiovisual des de qualsevol lloc del món de manera gratuïta i en qualsevol moment, aquest recurs pot ser una eina per treballar de manera conjunta sense la necessitat que tots els membres del grup es trobin al mateix lloc.
  1. Comunicació, amb aplicacions com Twitter per exemple, on cada alumne pot compartir amb la resta del món pensaments, documents, imatges, vídeos e interactuar amb els altres usuaris i estar al corrent de les ultimes noticies, ja que moltes institucions importants utilitzen aquesta aplicació.
  1. Creació, aquí entrem en la part més creativa on cada alumne pot potenciar i desenvolupar la seva imaginació a través d’aplicacions per crear audiovisuals com MovieMaker o Filmora. També, d’altra banda es poden utilitzar aplicacions d’edició d’imatge tals com Instagram o PicCollage.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

Recursos utilitzats per elaborar la part teòrica: 
– 9 ways people are using Mobile Learning
– Les tecnologies mòbils als centres educatius
– The 25 most used mobile apps in Education
– 34 Smart Ideas For Using Smartphones In The Classroom

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s