Seguretat a Internet: El Ciberassetjament

Avui a l’entrada al bloc parlarem sobre la seguretat a internet. En primer lloc, exposarem una breu teoria sobre el concepte de ciberassetjament, tipus, indicadors i actuacions per portar a terme. I, per acabar, adjuntarem una historieta de còmic en la que es pretenen mostrar alguns indicadors del ciberassetjament.

Quan parlem de navegar per Internet ens apareixen multitud d’opcions per portar a terme, a més de ser un gran medi de comunicació, té moltes eines i utilitats que permeten realitzar diferents tasques i aplicacions en la xarxa. De la mateixa manera, pels menors Internet també és un lloc ple d’oportunitats on poden aprendre o comunicar-se entre altres moltes opcions. Però hem de ser conscients dels múltiples riscos que podem trobar a la xarxa per aquests col·lectius més vulnerables, per aquest motiu és important tenir uns coneixements sobre seguretat a Internet i saber-los aplicar de manera adient per evitar el ciberassetjament.

El terme ciberassetjament fa referència a les agressions que rep un individu per part d’altres persones mitjançant suports mòbils o virtuals. Al tractar-se d’una agressió a través de la xarxa, en moltes ocasions no és necessària la presència de la persona agredida per dur a terme l’agressió, el que la priva de poder defensar-se. De la mateixa manera, en moltes ocasions no es pot conèixer fàcilment la identitat de la persona assetjadora ja que acostumen a utilitzar-ne de falses o s’amaguen sota l’anonimat. Quan fem referència al mal ús de les tecnologies, podem trobar diversos fenòmens que suposen una forta situació de risc per als menors, un d’aquests és el grooming que es defineix com les estratègies que desenvolupa un adult per guanyar-se la confiança del menor amb fins sexuals. Altres formes diverses que pot prendre el ciberassetjament són, per exemple, la fustigació, la denigració, l’assetjament públic, l’exclusió social, la suplantació de la identitat o la difamació i joc brut. Normalment aquests factors no es donen de manera individual sinó que en un cas de ciberassetjament podem trobar-ne de diversos alhora.

El menor que està somes a algun d’aquests tipus de ciberassetjament acostuma a presentar diversos indicadors que poden ser observables des de l’àmbit escolar o familiar. Aquests indicadors poden ser:

  • Físics: canvia les pautes de menjar, s’expressa amb dificultat, apareixen problemes de son, comença a tenir tics nerviosos que abans eren inexistents..
  • Conductuals: el menor ja ha patit assetjament tradicional, està pendent constantment dels aparells electrònics, comparteix dades personals, baixa el rendiment escolar, no vol anar al centre educatiu, rebutja parlar del ciberassetjament..
  • Emocionals: poques habilitats socials, inseguretat, aspecte trist i deprimit, el seu humor canvia després d’utilitzar l’ordinador, plora sovint..
  • També podem trobar indicadors per part dels companys: se’n burlen constantment, l’ignoren, li posen malnoms, rebutgen estar al seu costat, el culpen contínuament de les coses que surten malament…

Per tal d’evitar qualsevol forma de ciberassetjament és important portar a terme una sèrie d’actuacions tant amb el ciberassetjador/a i els seus seguidors com amb la persona assetjada i les famílies. El centre educatiu pot participar en la prevenció, detecció i orientació a les famílies però hi ha altres vies d’ajuda per aquests casos, per exemple, les línies de trucada contra el bullying, ciberassetjament, atenció a les famílies i per a la prevenció del grooming.

Enllaç al còmic

comic-001

Recursos utilitzats per l’elaboració de la part teòrica:
EL CIBERASSETJAMENT ENTRE ALUMNES
Protegeles.com
Internet Segura (Xtec)

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s