Flipped Classroom

Avui  a l’entrada al blog parlem sobre una nova forma d’ensenyament que es completament diferent a la tradicional. Com de costum, iniciaré l’entrada amb una mica de teoria sobre aquesta metodologia i tot seguit exposaré les característiques més rellevants, per acabar, faré una aportació personal. Com a activitat complementària avui tenim qüestionari que es porta a terme com un joc, aquest està format a partir de diverses preguntes sobre el tema que tractem avui, t’animes?

Gràcies a la implantació progressiva de les noves tecnologies a les aules s’han anat creant noves metodologies i formes d’ensenyament per tal de potenciar el seu funcionament i d’aquesta manera motivar i atraure als alumnes. Una bona forma de potenciar aquestes noves tecnologies és l’aula inversa o Flipped Classroom.

Aquesta innovadora forma d’ensenyament s’entén com un model pedagògic que transforma diversos processos que de forma habitual estaven vinculats exlussivament a l’aula, transferint-los al context extraescolar. Es a dir, inverteix la forma tradicional d’entendre una classe: aquelles activitats lligades principalment a l’exposició i l’explicació de continguts passen a oferir-se fora de l’aula, per mitjà d’eines tecnològiques com pot ser el vídeo o el podcast, o senzillament a través de recerques a Internet. D’aquesta manera, el temps escolar es dedica fonamentalment en la realització d’aquelles activitats més importants per l’aprenentatge (per exemple: exercicis pràctics, resolució de dubtes i conflictes, debats, treballs cooperatius, autoavaluació, etc.)

Aquesta metodologia requereix que el docent canviï el seu rol tradicional a l’aula per passar a ser un guia i acompanyant dels alumnes. De la mateixa manera, l’alumne es converteix en la part central del procés d’aprenentatge, adquirint un rol actiu. A l’aula invertida l’eix central és l’alumne, les seves necessitats, idees, dubtes, opinions..

Característiques principals del Flipped Classroom:

-Les lectures es realitzen a casa normalment a través d’un vídeo (o suport informàtic)

-Les activitats pràctiques es porten a terme a l’escola

-Permet als estudiants més tems per resoldre qüestions

-El docent interactua molt més amb l’alumne

-L’eix central són les necessitats de l’alumne

-Els alumnes tenen un rol actiu

-El docent actua com a guia facilitador

-Els pares poden estar al dia del treball que es realitza a l’escola

-Es fomenta la motivació i participació dels alumnes

-Genera espais de treball cooperatiu a l’aula i es fa ús de les TIC d’una manera interactiva

Qüestionari KAHOOT sobre el Flipped Classroom: 
https://play.kahoot.it/#/k/ca6c1470-8239-4555-96ad-d9e567a070df

Aportació personal: Així doncs, tot i ser una metodologia que encara no ha donat evidències reals de la seva efectivitat, pot arribar a oferir múltiples beneficis pels alumnes. Aquests tipus d’iniciatives són molt importants, ja que això vol dir que estem sortint del model tradicional d’escola, que hi ha un moviment pel canvi del que ja molts en som conscients. Així doncs, crec que el Flipped Classroom o classe invertida és un bon mètode per aprendre, tot i que si ho miro des d’un punt de vista crític ho veig com posar més deures als infants o més treball a casa, el que crec que és molt perjudicial per a ells ja que perden hores de joc i d’aquelles activitats que realment són importants per a ells mentre son infants. Una altra qüestió es: de quina manera els pares participen en aquest procés? Es a dir, en moltes ocasions es queixen de la gran quantitat de deures que porten els seus fills a casa i la incapacitat per poder-los ajudar, llavors, en aquesta metodologia on encara es magnifica més la feina a casa, de quina manera ho solucionen les famílies?… Sigui com sigui confio en que el mètode es pugui perfeccionar més i el treball a casa no es porti en excés i deixem ser-los el que son: infants.

Recursos utilitzats per elaborar la base teòrica:
Flipped Classroom
Showing the Differences between a Traditional and a Flipped Classroom

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s